Sportchefen om året som gick och året som kommer.
2023-05-17


SDE Dam har haft en bra utveckling de senaste åren på många områden och förra säsongen var den bästa i lagets historia. Vi fick en pratstund med sportchefen Helene Åström om säsongen som gick och den som står för dörren. 

Om vi börjar med den sportsliga sidan spelare och tränare - det sker en del förändringar.

-Ja Jan Bylesjö lämnar som huvudtränare. Vi var överens om en fortsättning över två säsonger och blev minst sagt förvånade när han på ett sent stadium valde att bryta den överenskommelsen. Det är vad det är och vi tackar för hans insatser de två år han varit hos oss.  

Hur ser det ut med efterträdare? 

-Vi har några namn som vi pratar med och jag hoppas vi kan presentera någon snart. 

Övriga ledarsidan?

– Amy Young som varit assisterande tränare de tre senaste säsongerna fortsätter. Hon har lång erfarenhet både som spelare och ledare och är mycket värdefull och uppskattad i laget och bland ledare. Vi är väldigt glada att hon är med oss så mycket som hon kan med hänsyn till sin familj. 

– Gabor Tornyi som hjälpt till som assisterande tränare under säsongen kommer däremot inte att fortsätta. Han hade ett tight schema redan förra säsongen med ett privat jobb, men också med ett annat tränaruppdrag i ett herrlag utanför SDE. Så inför nästa säsong räcker inte tiden till och han måste tyvärr lämna oss.

– Fystränare Anders Järlung kom in under säsongen och har gjort ett jättebra jobb och är väldigt uppskattad av spelare och ledare. Han jobbar vidare med tjejerna och har nu fullt fokus på försäsongsträningen förstås. 

Och på spelarsidan?

– Det känns som att det händer mycket i många SDHL-klubbar och är lite av ett generationsskifte överlag i ligan. Som vi redan meddelat så slutar några av våra spelare som varit med oss länge men vi har kvar mycket erfarenhet och det kommer också in nya spännande spelare. Några av våra duktiga juniorer lämnar för hockeygymnasium på andra orter men vi fyller på med nya talanger som det ska bli spännande att följa. 

Vi ska kanske inte avsluta med att blicka bakåt men i alla fall - vilken säsong det var! 

-Ja det kan man säga, vi gjorde vår bästa säsong hittills  och det kändes i laget att vi tog många steg framåt . Vi har haft en bra utveckling de senaste åren, jobbar konsekvent med många frågor för att  spelare och ledare ska känna att de utvecklas både på och utanför isen och det har givit resultat. Det är också en feedback vi får från många av våra spelare och det är roligt. 

Även på områden utanför de rent sportsliga, områden som kanske ”inte syns” så går vi framåt för varje år så det känns bra. 

Till sist vad ser du mest fram emot nu?

– I den närmaste framtiden att vi ska bygga färdigt laget inför nästa säsong och att vi fortsätter att ha en bra sommarträning. Men sen ska det bli kul att se hur säsongen blir. Det har som sagt hänt mycket i alla lag och vi har ju också ett nytt lag i SDHL så det ska bli spännande. Jag ser mycket fram emot september och seriestarten.